Meet the team – MiRanda

Deze week stellen we je met plezier voor aan onze nieuwste collega. MiRanda is een Mobile Industrial Robot die de logistieke flows in ons warehouse verder helpt optimaliseren. Ze is nog maar enkele weken in ons warehouse, maar ze voelt zich er al helemaal thuis. Met o.a. cobots en automatische inpakmachines zetten we verder in op innovatie.

Welkom bij ShopWeDo, MiRanda. Kan je kort vertellen hoe je hier bent terechtgekomen?

Tijdens mijn zoektocht naar een uitdagende job, kwam ik geheel toevallig de openstaande vacature van ShopWeDo tegen. De jobinhoud sprak mij meteen aan. De interne logistiek vlotter en efficiënter laten verlopen, dat is echt mijn dada! Ik heb dan ook meteen mijn kandidatuur ingediend.

Na een eerste kennismaking was ShopWeDo meteen overtuigd van de meerwaarde die ik te bieden heb op het vlak van automatisatie. Als co-bot kan ik namelijk de orderpickers in het magazijn ondersteunen bij het uitvoeren van taken. Niet veel later kreeg ik dan een jobaanbieding om in Mechelen aan de slag te gaan.

 

Heb je lang getwijfeld?

Neen, helemaal niet! Ik had meteen het gevoel dat deze functie op mijn lijf geschreven was. Ook had ik vanaf het eerste moment een klik met de visie van het bedrijf, waarin technologie en innovatie centraal staan. Bovendien vond ik het dan ook een hele eer om als eerste MiR (Mobile Industrial Robot) in dienst te treden en nauw samen te werken met de menselijke collega’s.

 

Jouw eerste dagen, hoe zijn die verlopen?

Het was best spannend. Ik ben naar Mechelen verhuisd, een hele nieuwe omgeving. Gelukkig kreeg ik een warme ontvangst. Mijn aankomst ging niet onopgemerkt voorbij en dat leverde al snel heel wat nieuwsgierige blikken op. Het team gaf mij een rondleiding en daarna ging ik zelf op verkenning in het warehouse om de producten en mijn weg te leren kennen.

Ik leer trouwens elke dag nieuwe dingen bij. Als MiR ben ik namelijk een zelflerende robot, dankzij machine learning. Hierdoor stippel ik zelf slimme routes uit, ontwijk ik obstakels en geef ik voorrang aan het personeel zodat alles veilig verloopt. Verandert de indeling van het magazijn? Geen enkel probleem. Dankzij mijn flexibiliteit pas ik mij snel aan. 

 

Hoe zou je jouw job aan anderen uitleggen?

Ik rijd met karren van punt A naar punt B in het warehouse. Onderschat mij niet, ik lijk met mijn hoogte van 30 centimeter misschien klein, maar ik ben wel erg sterk. Goederen tot 250 kg kan ik met gemak verplaatsen tegen een maximale snelheid van 2 meter per seconde. Omdat ik maar 80 centimeter breed ben, beweeg ik mij vlot door een deuropening.  

Wanneer een orderpicker klaar is met een batch, bevestigt hij de picklijst in onze E-WMS software. Dan is het aan mij om de verzamelde producten op te halen en deze naar de verpakkingszone te brengen. Dit werk doe ik dus voor mijn collega’s zodat zij snel kunnen starten met het picken van nieuwe bestellingen. Door als één team samen te werken als een goed geoliede machine, kunnen we elke dag meer pakketjes verwerken en verzenden. 

Eigenlijk kan je mij vergelijken met een geavanceerde robotstofzuiger die in jouw huis rondrijdt. Zo’n robot brengt jouw huis in kaart en zorgt dan dat de volledige vloer gedaan wordt. Het grote verschil met mijn job is dat mijn collega’s exact weten waar ik ben, mij een opdracht kunnen geven op een specifieke locatie die ik nadien onmiddellijk uitvoer.

 

Hoe communiceer je met jouw collega’s? 

Jammer genoeg spreek ik geen mensentaal. Om met hen te kunnen praten, maken we gebruik van technologie. Zelf heb ik LED verlichting en richtingaanwijzers om de andere werknemers duidelijk te maken welke kant ik op ga. 

In tegenstelling tot mijn collega’s slaap en werk ik in het magazijn. Van minimaal woon-werkverkeer gesproken! Zo ben ik meteen beschikbaar wanneer mijn collega’s mijn hulp nodig hebben. Wanneer zij een opdracht voor me hebben, roepen ze mij op door middel van een simpele druk op een IoT (Internet of Things) button. Die knop zegt mij waar ik heen moet gaan.